05-03-06

Metend rekenen

Ondanks mijn onmiskenbaar gebrek aan wiskundeknobbels, moet ik toch constateren dat mijn talent voor metend rekenen er danig op vooruit is gegaan.

De oorzaak ligt, zoals vaak, bij de doorgedreven training die mijn kinderen me voorschotelen. Ze hebben immers een aangeboren wantrouwen voor hoeveelheden, maatverdeling en dergelijke. Ergens in  die kleine hersenpannetjes gaat er een alarmbelletjes rinkelen van zodra er iets verdeeld moet worden, voornamelijk bij lekkere, mooie, ongezonde, leuke en nieuwe dingen. Nauwgezet en met de neus er bovenop moet er gewikt en gewogen worden zodat alles EERLIJK verdeeld wordt. "Eerlijk" kan eventueel begrepen worden als een beetje meer voor zichzelf, maar zeker niet voor de ander.

Moeder Anneketanneke is ondertussen expert geworden in meten en vergelijken, zelfs van appelen met peren. Zo is het belangrijk te weten dat één koekje gelijk staat aan 2 colaflesjes. Eén trui kan eventueel gecompenseerd worden met twee T-shirts. Met een beetje onderhandelingstalent kan dat zelfs naar latere datum verschoven worden ;-)! Ook voor het gebruik van computer en televisie wordt aan metend rekenen gedaan, vaak tot op de minuut. Of voor het bezoek van vriendjes en vriendinnetjes. 

Het principe "wie verdeelt, kiest laatst" kan worden toegepast in geval van lekkere dingen, maar ook dat systeem is zeker niet feilloos, zoals gisteren nog maar eens bleek. Druifjes als dessert en de zusjes gingen verdelen. Eerste vraag: mama, hoeveel mogen we er 10 of 15? Mama: *oef, da's een simpele* 15.

Inderdaad het lijkt simpel, maar vergis u niet. Sommige druifjes zijn immers groter dan andere, sommige druifjes hebben een bruin vlekje en andere niet. Alles moet bekeken en overwogen worden zodat een zo eerlijk mogelijke verdeling wordt bekomen. Na een kwartiertje was er een voor beide partijen bevredigend resultaat, tot A'tje bij het verlaten van de keuken nog snel een overgebleven druifje in haar mond stopte en het huis te klein werd.

Ik zal de volgende keer maar weer zelf voor onpartijdige verdeler en meter spelen...

11:10 Gepost door Anneke | Permalink | Commentaren (11) |  Facebook |

Commentaren

Wat... ... heb ik genoten van dit blogje!
Schitterend!!!

Fijne zondag Anneke!
Lieve groetjes van Fleur

Gepost door: Fleur | 05-03-06

hihihi ... mooi verhaaltje ... :-)

liefs, klaverke

Gepost door: klaverke | 05-03-06

Herkenbaar Maar dan wel 8 à 10 jaar geleden. Verdeler kiest laatst :p Bij ons viel dat nog mee, en ging het meestal enkel maar om dat flesje frisdrank van 75cl over 2 glazen te verdelen. Nu gaat het enkel nog om geld. Soms word het zelf brutaal over het feit dat ik meer verjaardags/nieuwjaarsgeld krijg dan mijn jongere zus gewoon door het leeftijdsverschil. Maar ondertussen heeft ze al vakantiejobs en maakt ze daar geen punt meer van ... gelukkig maar.

Gepost door: Milo | 05-03-06

.. Héél mooi verhaaltje.
Nu ja, het is geen verhaal, het is heel echt!
En inderdaad, wij hebben heel veel geluk. Dat we niet zijn gaan skiën. Dat vond ik ook al!

Gepost door: evy | 05-03-06

je blogje! k kwam toevallig je blogje tegen, en heb wat doorgelezen in je archief enzo

K vind het super om hier te komen lezen :-) lijkt me echt wel een gezellig gezinnetje dat je hebt!

K heb je toegevoegd aan mijn links, hoop dat je het niet erg vind....

Greetz & een gezellige laatste vakantiedag!
Fly

Gepost door: Fly | 05-03-06

Heel tof geschreven,
je lieverds zijn gabbertjes hé!
Fijne zondag.
Liefs.
Mireille.

Gepost door: mireille | 05-03-06

*** Erg leuk postje! Die kindjes helpen je wel het niveau van je hersentjes op peil te houden...

Gepost door: Elly | 05-03-06

met wikken en wegen en passen en meten wordt veel tijd versleten maar.. wie het niet doet werkt niet goed zei men vroeger in de vakschoool:-)
een fijne zondagnamiddag verder anneke

Gepost door: willly | 05-03-06

*** Met veel moeite even komen bijlezen want skynet heeft weer zijn kuren... Alvast een rustige nacht toegewenst. Veel liefs van Lucky

Gepost door: Lucky | 05-03-06

zeer herkenbaar !!! Mijn zoon ging zelfs zo ver te beweren dat zijn colablikje kleiner was dan dat van zijn zus !

Leuke blog!

Gepost door: gerda | 07-03-06

verdelen telkens als ik er een broertje of zusje bijkreeg kwam Opa met het verhaaltje van de banaan. Kijk, zei hij dan, toen je nog alleen was kreeg je en hele banaan en nu nog maar de helft, een derde, enz. Tot een zesde ;-) Ik herinner me ook nog het gekibbel over ballekes in de soep. Oma deed er nochtans veel in, hoor, maar ja, het ene balleke is al eens wat groter of kleiner dan het andere :-)))

Gepost door: schaduw zijde | 07-03-06

De commentaren zijn gesloten.