20-03-06

Ditjes en datjes...

 

"Ditjes en Datjes".

Da's de naam van de winkel die mijn tante zo'n 25 jaar geleden had. Een zalig winkeltje vol Snoopy-, Holly Hobbie- en andere snuisterijen. Daar moest ik dus aan denken toen ik de titel van dit blogje tikte en meteen ook aan de droom die daarbij hoorde. Want een eigen winkel hebben dat is één van mijn onvervulde dromen. 

Enig kind zijnde, speelde ik vroeger urenlang winkeltje met mijn poppen en beren. Niet zomaar om het even welk winkeltje! Het moest en het zou een boekenwinkeltje zijn. Alle beren kwamen één voor één langs. De prijzen stonden netjes in elk boek genoteerd (in potlood!) en iedere pop of beer had haar of zijn eigen klantenkaart, netjes bijgehouden in een doosje.

Het winkel houden is ook een beetje erfelijk bepaald. Mijn grootvader langs moeders kant was opticien/horlogemaker (voor de quartzuurwerken hun intrede deden) en mijn grootouders hadden dan ook een winkel vol klokken, uurwerken, wekkers, brillen en ook wel wat juwelen. Altijd superleuk als de feestdagen eraan kwamen want dan mocht ik mee helpen cadeautjes inpakken. De winkel, dat was trouwens een belevenis op zich, want er waren altijd verschillende klokken in werking en het getik, gedingdong en gerinkel was soms van het goede teveel.

Mijn moeder dan. Zij was ook zelfstandige; kantoorhoudster van een bank. Haar mocht ik, toen ik wat ouder was, tijdens de vakanties ook helpen: klein geld tellen en eenvoudige verrichtingen doen. Een ander -ver- familielid had een groentenwinkel in ons dorp en ook daar heb ik vele zaterdagen en vakanties met plezier versleten. Zolang de klanten maar geen perziken vroegen, want als ik nog maar aan die perzikvellekes denk, krijg ik al terug kippevel.

Winkeltje spelen dus. Nog altijd zou ik dat wel willen. Maar ik vrees dat dat zo één van die dromen is die ik zal moeten opbergen in het licht van mijn huidige fysieke en financiële mogelijkheden. Tenzij ik de Lotto win natuurlijk en geld geen bezwaar is...

 

PS Om op de titel van dit logje terug te komen: ik wou het eigenlijk over van alles en nog wat hebben, maar dat zal voor de volgende keer zijn. Ik ga eerst nog een beetje dagdromen...

10:11 Gepost door Anneke | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

winkeltje... ja, een boekenwinkel...
Met een koffiezithoekje erbij...
Auteurs die komen voorlezen...
Beetje zoals de Harry Potter boekenwinkel wil ik er wel een ;-)
Mijn Nederlandse vriendin droomt er, net als wij, ook van...

Gepost door: lavender faery | 20-03-06

**** Ben hier ook eens komen lezen mooie blog hoor Anneke. Een zeer goeie maandag toegewenst.
vele groetjes uit Waregem
Adriën

Gepost door: Adriën | 20-03-06

ik duim voor je dat je zeaterdag de lotto wint maar ge doet dan toch eentje op hé anneke:-) en verder sweet daydreams

Gepost door: willy | 20-03-06

*** Het figuurtje bij deze post zet ook mij aan het dromen. Mijn Holly Hobby pop is de enige die alle stormen overleefd heeft. Uren, dagen, weken,... heb ik ermee gespeeld en ook nu vind ik het nog steeds een prachtige pop!

Gepost door: Elly | 20-03-06

holly hobby..... jaren geleden dat ik daar nog aan dacht!
ooooooooh ik had ze in alle kleuren en maten ,mooi speelgoed.
Enne soms speel ik hier ook winkeltje hoor met de kinderen, maar aan de kassa zitten is veruit het tofste jobke!
fijne maandag nog he x

Gepost door: zuchtje | 20-03-06

*** Het kan zalig zijn hé, zo eens souvenirs op te halen....onze jeugdjaren...eigenlijk veel toffer dan de tijd die de kleine kindjes nu meemaken.

Gepost door: chinezeke | 22-03-06

De commentaren zijn gesloten.